Mátrai kisvasút


Orczy-kastély – Mátra múzeum:
Az eredetileg barokk Orczy-kastély későbbi átalakítások, bővítések során, 1826-ra nyerte el mai, klasszicista stílusát. Nevezetes lakója volt 1814-ben I. Sándor orosz cár.Az épület ma a Mátra Múzeum otthona. Természettudományi anyaga nemzetközi vonatkozásban is kiemelkedő értékű, helytörténeti gyűjteménye pedig a város és környékének életével ismerteti meg a látogatót.


Ferences rendház és műemlékkönyvtár
A rendház az ország egyetlen olyan könyvtárát őrzi, mely a törökdúlás előtti időktől folyamatosan gyarapította értékes állományát.


Egyházi kincstár
Magyarország második leggazdagabb egyházi gyűjteménye a gyöngyösi Szent Bertalan plébániatemplom kincstára. A gyűjtemény az egykori Almásy-, vagy ismertebb nevén a Szent Korona Házban található, ahol 1806 és 1809 között három alkalommal őrizték a magyar koronát.


Gyöngyösi Állatkert


Palóc néprajzi magángyűjtemény
Lovászné Juhász Rita népviselet-készítő művész keze munkáját dicséri a 29 darab palóc baba, melyek az egykori ünnepi és hétköznapi viseletek keresztmetszetét adják.


Sár-hegy Természetvédelmi terület, tanösvény


Míves Tojás Magángyűjtemény - Markaz
László Gyula tojáspatkoló művész zsűrizett termékei igazi remekművek. A saját házában kialakított állandó kiállítás patkolt és más technikával készült tojásokat és régi használati tárgyakat tartalmaz.
Tojás patkolás bemutatóval betekintést nyerhetünk a mesterség fortélyaiba.


Borászati Múzeum, Nagyréde
A kiállításon a szőlő- és bortermelés régi korokat idéző munkaeszközeit, régi kézi szerszámok, prések, bogyózók, puttonyok, és egyéb borászati, valamint szőlőművelési eszközök mellett és a Szőlőskert Rt által termelt borok gyűjteményét tekinthetik meg a látogatók.


Kisnánai vár
Legkorábbi része a XI-XII. századra tehető.A vár végzete Móré László nevéhez köthető, aki rablótanyává züllesztette a várat.A budai pasa 1543-ban megelégelve a fosztogatást, haddal támadt a kisnánai várra, és leromboltatta.

Benevár


Siroki vár


Adrenalin Park


Sípark Mátraszentistván


Kocsimúzeum, Cifra Istálló, Parád
A kocsiszínben lévő, 1971-ben megnyílt kiállítás első részében a kerék feltalálásától a bognár, lakatos és kovácsmesterségeken át betekintést nyerünk az egykoron világhírű magyar kocsikészítés történetébe

http://www.gyongyos-matra.hu/hu/info/latnivalok/

Pata-tanya vendégház

Gyöngyöspata
Táncsics Mihály út 17.
3035


E-mail:info@pata-tanya.com
Mobiltelefon:+36 30 635 86 61